Csakhogy ezt a
rendszert nem tegnap építették ki, nem épp a legkorszerűbb
technológiával.
A cikkemben inkább az
általános ismérveket veszem elő, a növényekkel csak keveset foglalkozok,
mert
az alap dolgokat szeretném összefoglalni az adott témában.
Nézzük meg – nem
tudományos szinten – hogy honnan és milyen minőségben kapjuk a vizet,
mit
tudunk kezdeni vele?
A víznyerés módja
Azt lehet mondani, hogy országunkban többnyire a különböző
vízzáró rétegek közötti víztározó rétegekből nyerjük ki a vizet mélységi kutak
által. Vannak ugyan olyan víz melletti települések, amelyek az adott folyó
vízkészletére közvetlenül támaszkodnak, de igazából nem ez a jellemző.
Azt hiszem, hogy ebben a tekintetben jó helyzetben vagyunk a
többi európai várossal szemben, ugyanis a Kárpát –medence adottságai inkább
lehetővé teszik a kutak fúrását, mint pl. Ausztria vagy Svájc helyvidéki
területein. Ott persze a hegyi források is adnak aránylag jó minőségű vizet, de
a közműhálózat kiépítése a településekig, valamint a hideg időjárás megnehezíti
a beruházást.
Maradjunk itthon és nézzük meg a saját rendszerünket,
lehetőségeinket. Honnan nyerhetünk vizet?
Felszín alatti
vizeink
A felszín alatti vizeink lehetnek: talajvíz, rétegvíz,
ásványvíz, hévíz, karsztvíz, ártézi víz.
A talajvíz a felszínhez közel, az első
vízzáró réteg fölött található, erősen szennyezett, ivásra a kutakból nem
alkalmas.
A rétegvíz a vízzáró rétegek között
helyezkedik el, legtöbbször tiszta ivóvizet szolgáltatnak (kivéve Békés megye
egyes részein az arzéntartalma miatt). Az első rétegvíz sok helyen szennyezett
(nitrát, nitrit...).
Az ásványvíz a természetben előforduló
1.000 mg/l-nél több oldott anyagot tartalmazó forrásvíz.
A hőforrások (hévizek) rendszerint
kőzethordalékok, vagy vetődéseken át a felszínre törő 20 °C-nál melegebb
rétegvíz.
A karsztvíz mészkő, dolomit (esetleg
lösz) kőzetekbe bejutó oldó, szállító, építő, romboló munkát végző víz, amely
karsztforrásként tör a felszínre. Többnyire hajszálrepedések mentén lép
reakcióba a kőzettel, s így keletkezhetnek a felszíni tálszerű berogyások a
dolinák, (töbrök).
Az ártézi víz az két vízzáró réteg
közötti nyomás alatt álló víz. Fúrt kutakon keresztül jut a felszínre. (Az első
"nyilvános" ártézi kút Hódmezővásárhelyen létesült 1879-80-ban.)
A magyarországi ivóvízkészlet nagy hányada a Duna- és Tisza
menti parti szűrősávba telepített kutakból származik. Ezek a kutak természetes
felszíni vizeket hoznak ismét a felszínre, miután az a szűrőrétegeken átjutva a
mélységi víztározó rétegekbe szivárgott le.
Ez a víz is igényel tisztítást, de alapvetően káros
mechanikai szennyeződések már alig vannak benne.
A másik víznyerési mód az artézi kutak használata. Ezeket
főleg sík vidékeken, vagy hegységek nagyobb medencéiben alkalmazzák. Sok
esetben nem is kell szivattyú a víz felszínre hozásához, mert eleve nyomás
alatt van és magától a felszínre tör a fúráskor.
A hegyvidéki forrásvizek az ország ivóvíz ellátásának kis
hányadát teszik ki. Egyébként sok forrás az ipari tevékenységeknek köszönhetően
elapadt.
A víz tisztasága
Több fejletlen országban szennyezettebb vizet isznak, mint
amit Európában a kocsimosáshoz használnak. Japán legrosszabb vize Osaka, és
Fukuoka városban található. Az ivóvizet "szennyvízből" állítják elő,
óriási mennyiségű klór-fertőtlenítés után, szennyezett folyókat tisztítanak meg
csapvíz előállítására. A kezelt szennyvizet folyókba engedik, majd valahol az
alsóbb szakaszon egy másik ország vagy település ivóvizet állít elő ismételt
fertőtlenítés után. Gondoljunk bele, hogy az ivóvizünket adó folyó felső
szakaszán hány gyár és kórház létezik?
( néha habzik a Rába…ciánszennyezés a Tiszán….) Követve a
víz természetes körforgását a kórházakból és gyárakból származó csatornavízből
is juthat az ivóvízbe. Kedvezőbb helyeken nem a folyókból homok-talajrétegeken
át megszűrt hanem fúrt kutakból védettebb rétegekből (általában védőzónát
kijelölve a kút körül) érkezik az ivóvíz. Egyre mélyebben szennyeződik a föld
ezért mélyebb kutakat fúrnak hogy a vizsgált kémiai elemek, anyagok
megfeleljenek a határértékeknek. (de mi van a nem vizsgált anyagokkal?)
Napjainkra már a felszín alatti vizeink nagy része is
elszennyeződött. A modern ember ipari tevékenysége által keletkezett
szennyeződések a talajba és talajvízbe is bejutottak. Ma már nem tudni mi
minden kerül az ivóvizet adó rétegekbe. Az eső sem kivétel a szennyeződéstől.
Az európai eső savas. Európa és a világ más tájairól származó gyárak füstjéből
kioldódott vegyi anyagok szennyezik az esővizet is. A savas eső
legfélelmetesebb következményét a kiszáradt és elpusztult fákon és növényeken
láthatjuk. Mivel a Földön az élethez szükséges oxigént a növényzet termeli,
mondhatjuk, hogy minden élőlényt a növények látnak el élettel.
A 2000-s évek elején(!) a kereskedelmi forgalomban lévő
vegyi anyagok száma
már meghaladta a 130 000-t, a regisztráltaké a 13 000
000-t. Az előbbiek száma évente 400-1 000 új tétellel növekszik, az
utóbbiak számának évi növekedését pontosan nem ismerjük. A különböző
márkaneveken (fantázianevek) forgalomba hozott készítmények számát 4 millióra
becsülik. A készítmények összetétele általában ipari titok, a „fogyasztók”
(lakosság, egészségügy, környezetvédelem stb.) körében gyakran ismeretlen.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a több, mint fél
évszázada használt hormonkészítmények (fogamzásgátlók, pajzsmirigy gyógyszerek
stb.) milyen %-ban ürülnek ki a szervezetből a vizelettel? Ezeket a molekulákat
a hagyományos ipari tisztítórendszerek nem szűrik ki, így visszajutnak a
szervezetünkbe az ivóvízzel és ott súlyos élettani hatásokat produkálnak. Nem
véletlen, hogy a mai közép-korosztály többsége gyermekvállalási problémákkal,
meddőséggel küszködik a felborult hormonháztartás miatt.
Vajon az általunk és elődeink által használt rengeteg vegyi
anyagból kizárhatóan nem juthat bele az ivóvizünkbe semmi? Valószínűleg naiv
feltételezés.
Kúttól a csapig.
A vegyi anyagokat tartalmazó csapvíz különböző anyagú
csöveken keresztül érkezik hozzánk. A vascsövek néhány év alatt rozsdásak
lesznek. A vízben szállított vegyszerek a csövekből alkotórészeket is
kioldanak, amik a szervezetbe kerülve a kárt tovább fokozzák. Új otthon
kialakításakor ezért fontos a vízcsövek megválasztása. A csapvíz vegyi anyag
tartalma további mérgeket old ki a vízcsövekből. Algásodás is gyakran előfordul
főleg a kis átfolyású műanyag csőszakaszokon.
Az egyik legnagyobb probléma, hogy a II. világháború után
lefektetett vezetékek jelentős része, vagy egyes elemei ólomból vannak. A
vízmozgás a fémet beleoldja a vízbe, ami nem igazán jó, mivel az ólom önmagában
idegméreg. Lehet, hogy ez is közrejátszik abban, hogy pesszimista, idegileg
labilis nép vagyunk? A mérések azt mutatják, hogy – igaz már jelentős szakaszt
lecseréltek korszerűbb anyagú csövekre -
az ólom koncentrációja a végpontokon még így is meghaladhatja a WHO
által előírt mértéket. Emiatt a Magyarországra külön értéket határoztak meg. Ez
mennyire jó nekünk!
Az elavult csövek cseréje a szolgáltatót terheli, de jó,
hogyha a szűkös anyagi keretből a kutakat és a vízkezelő állomásokat tudják
megfelelő műszaki szinten tartani, nemhogy beruházásban, komplett felújításban
gondolkodjanak.
A csapvizet klórral fertőtlenítik, ami szintén idegméreg.
Erre azért van szükség, hogy a víz ne kezdjen el „mozogni” a tisztítótelepen. A
fertőtlenítés az ember bélrendszerében káros és létfontosságú szervezetbarát
baktériumokat is (pl. Bifidus) elpusztítja. A kártékony baktériumok, nagyobb
életerejük folytán rezisztensebbekké, ellenállókká válnak a klórral szemben,
melynek eredménye, hogy könnyedén felülkerekednek a jótékony baktériumokkal
szemben. A jótékony baktériumok hiánya miatt indulnak meg az erjedési
folyamatok, és kellemetlen szagú gáz, széklet keletkezik. Ez nem annyira
gusztusos.
Mit tehetünk? Mit
ihatunk?
Erre kapásból az a többség válasza, hogy vegyünk
ásványvizet! Működik a marketing.
Mi a helyzet az ásványvizekkel? Az ásványvíz olyan víz,
amely ásványokat és egyéb oldott anyagokat tartalmaz, amelyek sajátos ízt és
gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Mélyen fekvő, szennyezetlen rétegekből
kerül a felszínre.
A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma
legalább 1000 mg/l, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma
500-1000 mg/l között van, és tartalmazza a természetben leginkább
megtalálható, aktív biológiai anyagok valamelyikét.
Az ásványvíz-piac
a szakértők szerint belföldön és külföldön egyaránt bővül. Az Apenta,
Magyarországon a Coca-Cola és a Pepsi-Cola után a harmadik legnagyobb
ásványvíz-gyártó, nagy beruházásba kezd, hogy megduplázza a termelését.
Nemsokára évi hetvenmillió liter ásványvizet fog palackozni. A Magyar Ásványvíz
Szövetség és Terméktanács egyik vezetője, aki történetesen az Apenta ügyvezető
igazgatója úgy emlegeti az olcsójános ásványvíz-gyártó és forgalmazó
konkurenciát, mint akik nem tartják be az előírásokat, megtévesztik a
fogyasztókat és megfelelő minőségi háttér nélkül próbálnak nagyobb hasznot
kihozni a termékből.
Mindjárt világosabbá válik miről beszél, amikor megemlíti, hogy szigorú
határozatot hozott a terméktanács, amely szerint a szervezet tagjai kötelesek a
minőségi követelményeket (a HACCP előírásokat) betartani. Aki nem tartja be,
nem lehet a terméktanács tagja. Sőt, hamarosan egy védjegyet is létrehoznak,
amelyet azok használhatnak, akik betartják az előírásokat.
A
minőségi előírások a fogyasztók védelmét szolgálják. Más kérdés, hogy - idézzük
a terméktanács említett vezetőjének szavait - az előírásokat be nem tartók,
akik nem emelnek árat - és ez a tagság döntő része -, s így egy palack
ásványvízen nincs több, mint átlag 1 forint hasznuk, veszélyeztetik a minőségi
követelményeket betartó cégek érdekét.
Sajnos az ásványvizek minősége sem egyforma, sőt az ellenőrzési szakaszon
átment folyadékok a jóváhagyás után lehet, hogy más minőségben kerülnek
forgalomba az új minősítésig, vizsgálatig. Arról nem is beszélve, hogy a
rengeteg pet-palack szennyezi a környezetet és magár a kétes minőségű vizet is,
mivel a szénsav kémiai anyagokat old ki a műanyagból, amit jóízűen
elfogyasztunk.
Akkor mi a megoldás?
Ha tetszik, ha nem sajnos érdemes lesz beszerezni egy
háztartási víztisztító berendezést. Ebből sokféle van forgalomban. Némelyiknél
felfújt marketinggel találkozhatunk, de a háttérben egy drága gagyi berendezés
van. Emellett vannak a piacon tényleg megbízható és minőségi termékek, amelyek
nem „gazdaságos” áron szerezhetők be, de valójában a saját és családunk
egészségébe fektetünk be ….kinek mennyit ér ez meg? A csövekre szerelhető külső
mágnesező, elektronizáló berendezéseket el kell felejteni! Ezek csak átverések,
hiába adják elő tudományosan a működési mechanizmusukat. Az elektrolízises
kicsapatás bemutatója is megtévesztő lehet, mivel az egészséges tiszta vízben
is vannak oldott fémsók, amik ilyenkor persze zavarossá teszik a vizet, ez
természetes folyamat, nem feltétlenül utal káros szennyezettségre, de
megtévesztésre alkalmas lehet.
Lehetőség szerint olyan berendezést válasszunk, amely a
mechanikai szennyeződések mellett biológiailag is tisztít. Ezekben a
szerkezetekben vagy aktív szénszűrő, vagy membrán található, valamint egy UV
sterilizáló lámpa. Ha ezek benne vannak a berendezésben, akkor nyugodtan vegyük
meg, miután érdeklődtünk a garanciákról, szervizháttérről, esetleg az
egészségbiztosítási finanszírozás lehetőségéről. Ez utóbbi nagyon előnyös
lehet, ugyanis a készülék árát visszatérítik. Egy jobb, megbízhatóbb készülék
ára meghaladja a 150-200.000 forintot, de ha átszámoljuk, hogy éves szinten
ugyanennyit elkölthetünk ásványvízre is, akkor látható, hogy mivel járunk
jobban. Ráadásul tisztított vízből sokkal jobb ízű leves, tea, kávé készíthető!
Az a víztisztító, amelyik ún. „nullás” vizet készít (RO),
olyan vizet állít elő, amelyik emberi fogyasztásra nem alkalmas. Az ilyen víz
mondhatni tökéletesen tiszta, semmi ásványi anyag és nyomelem nem található
benne, ami létfontosságú a sejtjeinknek, szerveinknek.
Van egyébként olyan berendezés amelyik utánpótolja a sókat,
ásványi anyagokat, de legtöbb esetben
kissé keserű lesz tőle a víz.
Csapvízet a
rovaremésztőknek?
A jó hír az, hogy ezek a „nullás” vizek tökéletesek a
rovaremésztő növényeknek! Ilyen készüléket 50.000 ft környékén már kaphatunk.
Hátránya, hogy melléktermékként több szennyezett vizet állít elő, mint
tisztát…mondhatni pocsékol.
Ha megtehetjük vehetünk RO vizet akvarisztikai boltból, vagy
többen összefogva be lehet fektetni egy nagyobb kapacitású készülékbe.
A víz forralásával csak végszükség esatén bajlódjunk.
Ilyenkor egy nagy edénybe forraljuk 5-10 percig a vizet, majd kihűlés, ülepedés
után a felső 2/3-ot öntsük csak le, a többi mehet a lefolyóba. Desztilláláshoz
komoly berendezés szükséges, így erről nem is írok most.
A fentiek alapján
ki-ki eldöntheti milyen lehetőséget választ, mert nem kérdés, hogy előbb vagy
utóbb valamerre mozdulni kell e téren is. Vagy az egészség megőrzésére költünk
tudatosan, vagy a betegségek kezelésére kényszerből. Mivel a testünk 65-70%-a
víz, így nem mindegy milyen minőségű vizet iszunk.
Források:
profilter.hu
Világgazdaság
Független.hu
Wikipedia
Zoldmate.hu
Amway.hu
E-spring.com
Vizadagolok.hu
Drv.hu
|