Megújulás – a mai kor jelszava
A szakemberek olyan anyagban
gondolkodtak, amelyet bárhol elérhetővé lehet tenni, aránylag
olcsó és könnyen előállítható, megújuló technológiára épül
a termelése.
A legfontosabb szempontok a
helyettesítő anyaggal szemben a következők:
könnyen
újratermelhető legyen
semleges, vagy
enyhén savas kémhatás
jó anyagszerkezet
jó víztartó
képesség
minimális
alakváltoztatás
tápanyagszegény
legyen
könnyen
tápanyagozható legyen
hidrokultúrákban
is lehessen alkalmazni
nagyüzemi
termelésben is könnyen használható legyen
állandó minőség
és megbízható paraméterek
könnyű
feldolgozhatóság
kedvező ár
Mindezeket a tőzeg nagyjából
lefedte, kivéve az első pontot, mert a tőzeg kialakulása
időigényes folyamat, nehéz újratermelni. Ha egy bányát
kitermelnek, akkor ott nem alakul ki új tőzegréteg.
A megoldást egy olyan anyag adta,
amely az hagyományos iparban mellékterméknek számít, így
effektíve olcsó, csak alkalmassá kellett tenni a kertészeti
felhasználásra. Miután ezt is megoldották, a kókuszrost elindult
hódító útjára.
Honnan jön?
A kókuszrostot a feldolgozóipar
hagyja hátra, amely a kókusz diójából
a kókusztejet, és a
kókuszreszeléket készítik, a levelekből és a törzséből
különböző dísztárgyakat, táskákat, ruhákat, lábtörlőket
készítenek, és köteleket fonnak. A kókuszolajt és a reszelékét
a helyiek használják főzéshez, sütéshez nyersen vagy szárítva,
ez az egyik helyi jellegzetes fűszernövény. Ezen kívül a
szépségiparban is használják, samponok, testápolók, és más
kozmetikai szerek készülnek belőle. Mivel a termés
összetett szerkezetű, a különböző feldolgozási folyamatoknál
más-más, eddig használhatatlan anyagok maradnak hátra.
A kókuszpálma (Cocos nucifera)
az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a pálmavirágúak
(Arecales) rendjébe és a pálmafélék
(Arecaceae)faj.
Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és
Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok
helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig
megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az
anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat.
családjába tartozó trópusi növény
A kókuszpálma legjobban a tengerhez közeli, 1-2 m-rel a dagály
szintje felett fekvő magas talajvizű és bőséges csapadékú
területeken terem. A világ kókusztermelésének legnagyobb részét
kis kiterjedésű, helyi ültetvények adják. A kókuszpálmát
héjazatlan, érett terméseivel szaporítják. A faiskolában a
diókat lapos felükkel lefelé, egymáshoz közel a talajra
fektetik, és majdnem teljesen betakarják földdel. A magoncokat
4-10 hónap elteltével egymástól 8-10 m-re kiültetik a szabadba.
A kókuszpálmák első termésüket 5-6 éves korukban hozzák, a
teljes termés 15 éves korukban várható. A terméséréshez 1
teljes év szükséges, egy fa egy évben 50-100 darabot is teremhet.
A fák hozama kb. 50 éves korukig gazdaságos.
Manapság sok helyen termesztenek
kókuszpálmát nagy ültetvényeken.
Indonézia
Sri Lanka
India
Malaysia
Fülöp-szigetek
Burma
Afrika egyes
országai
Bár a kókuszdió legnagyobb felhasználói a nyugati világ
iparosodott országai, termőterületén a növényt még
változatosabban és nagyobb mértékben hasznosítják. Az indonézek
szerint a kókuszt annyiféleképpen lehet felhasználni, ahány nap
van egy esztendőben.
A kertészet számára a legfontosabb a
kókusztermés külső, szivacsos-rostos védőburka, amit lefejtve
jutunk el a kemény termésig. Ez a védőburok általában 1-3 cm
vastag, csak az utóbbi 10-20 évben kezdték feldolgozni nagyobb
mennyiségben, ipari szinten. Lábtörlőket, keféket és
ágybetéteket készítenek belőle. Még így is van elég felesleg
ahhoz, hogy kertészeti ültetőközeget készítsenek belőle, habár
manapság vannak gyártók, akik csak ültetőközeget készítenek a
héjból.
A kész rostokat bálázva,
konténerekben szállítják hajón a nagyobb kikötőkbe, onnan
szárazföldön vagy vasúton juttatják el a kívánt helyre.
Hogyan készül a kókuszrost?
1. Rost előállítás
A kókuszdióról először a
háncsrészt távolítják el a minőség és uniformitás
biztosítása érdekében.
Ezután gondosan tisztán tartott
betontárolókban történik a több hónapos komposztálás. Ez az
előállítás rendkívül fontos lépcsője, ugyanis a nem
tökéletesen komposztált kókuszrostban víz hozzáadása után
újra elindul a lebomlás, ami jelentős térfogatveszteséget
okozhat.
A stabil térfogat elérése után kerül sor a mosásra, majd a
pufferolásra. Utolsó lépésként 20%-os nedvességtartalom alá
szárítják a kókuszrostot, amihez csak a nap hevét használhatják
fel, ugyanis a nagyobb hőközléssel történő szárítási
kísérletek eredménye minden esetben a nyersanyag kedvező víztartó
képességének megszűnése volt. Ezért a szárítás rendkívül
nagy helyigényű folyamat, amit tovább nehezít a minőségbiztosítás
által megkövetelt feltételként a meghatározott összetételű
vasbeton használata – annak érdekében, hogy a kezelés során
véletlenül se kerülhessen a nyersanyag közé bármilyen
szennyeződés. Ezen óvintézkedés érthető, ha belegondolunk,
hogy egy homokkal akár csak csekély mértékben szennyezett
kókuszrost milyen sokba kerül a termelőnek, ugyanis az elszámolás
alapja az egyes raklapok súlya...
2. Mosás
A kókuszpálma jellemzően part menti növény – elég csak a
meleg égövi országokra oly jellemző pálmafás strandokat
ábrázoló képeslapokra gondolunk. Ezeken a területeken a talajvíz
jellemzően nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, káliumot és
klórt, amely elemeket a kókuszpálma könnyen felvesz anélkül,
hogy károsodna tőlük – ellentétben a kertészetekben termelt
növények szinte teljes többségével.
Ezek a sók a növény minden részében jelen vannak, ezért
szükséges a mosással történő eltávolításuk a háncsból,
hogy ezáltal az EC-szintet elfogadhatóra csökkentsük. Amennyiben
ez elmarad – a kertésznek saját kezűleg kell gondoskodnia a sók
kimosásáról, ugyanis a károsan magas EC-szint mellett a nátrium
a kálcium és magnézium antagonistájaként gátolja azok
felvételét.
Ezen okok miatt az általunk forgalmazott kókuszrost alapos
mosáson esik keresztül, amit izolált, tökéletesen tiszta
tartályokban, ellenőrzött minőségű édesvízzel hajtanak végre.
A folyamat végére az EC-szint 0,3-0,6 mS/cm értékre csökken.
3. Pufferolás
Mivel a kókuszrost negatív töltésű komplex, ezért körülötte
pozitív töltésű ionok találhatók, jellemzően nátrium és
kálium ionok. Ez alapvetően nem okozna sok fejfájást, mivel
ezeket az elemeket mágnesként vonzza és magánál tartja a
komplex, ezért ezek az ionok a növények által nem felvehető
formában vannak jelen. A gondok akkor kezdődnek, amikor a növény
tápanyagellátása során kálciumot és magnéziumot juttatunk ki –
amelyek elemek használata kultúrától függetlenül szükséges. A
kálcium és a magnézium "kilöki” a káliumot és a nátriumot
és elfoglalja a helyüket a komplexben, ami azt eredményezi, hogy a
kiadagolt tápanyag helyett nátrium és kálium válik a növény
számára hozzáférhetővé!
A mosott kókuszrosttal szemben támasztott gyakori panaszok
nyomán született meg az új minőségi frakció: a pufferolt
kókuszrost. A feltöltést professzionális minőségbiztosítási
és laboratóriumi ellenőrzés mellett csúcsminőségű
műtrágyákkal végzik, a felszabaduló nátrium és kálium pedig
teljes mértékben eltávolításra kerül. A magnéziumos és
kálciumos feltöltés kellő gondosság mellett "házilag” is
elvégezhető, ebben az esetben fokozottan ügyelni kell a közeg
EC-jének vizsgálatára ültetés előtt.
4. Préselés, csomagolás
A kész laza rostot speciális présgépbe töltik, majd megfelelő
nyomás mellett különböző nagyságú téglákat sajtolnak belőle.
Általában 8-szoros tömörítést alkalmaznak. Ez jó
helykihasználást eredményez, könnyű a csomagolása, a kártevők,
rágcsálók sem tudnak megbújni benne.
A téglákat vagy egyenként, nagy megrendelés esetén
raklaponként csomagolják fóliába. A raklapokat konténerekbe
rakodják, amelyekre hosszú hajóút vár. A szállítás során
fokozott óvatossággal járnak el, nehogy az árut nedvesség érje,
mert az a későbbi felhasználás során károkat okozhat, valamint
a préselt kockák már a raklapon kezdenek megdagadni, így az egész
szállítmány tönkremehet. Az így keletkezett árut a megrendelő
nem veszi át és a gyártó beperelheti a szállítmányozási
vállalatot.
5. minőség-ellenőrzés
A napjainkban mindenhol jelenlévő minőségbiztosítás
terjedéséhez a legnagyobb segítséget a GATT egyezmény 1947-es
életbelépése adta, amely számos intézkedést foganatosított,
hogy megakadályozza és eltörölje a kereskedelem technikai
korlátait, amelyet addig az önkéntes szabványok és a minőséget
értékelő különféle eljárások képviseltek.
Az ISO szabvány a termelés szinte minden területén
használatos, de pontosan ez az, ami egyben a gyenge pontja is –
lehetetlen egy olyan speciális szakterületen, mint pl. a
kertészeti közegek előállítása, tökéletesen alkalmazni. Az
ISO rendszer alapjai minden résztvevőre, szakterülettől
függetlenül, ugyanúgy érvényesek és a betartásukat évente
ellenőrök vizsgálják, akik a minőségbiztosítás területén
ugyan szakemberek, de a kertészeti termelésben nem.
A kertészvilágban megszokott módon a változtatás itt is
Hollandiában történt. Az RHP rendszert kertészeti szakemberek
dolgozták ki kizárólag a tőzeg alapú közegelőállítás,
földkeverékek, valamint talajjavító anyagok előállításának
optimalizálására. Az RHP pecséttel ellátott közegek
megfelelnek a legmagasabb szintű fizikai és kémiai elvárásoknak,
rendkívül alacsony mértékben tartalmaznak gyommagvakat és
teljesen mentesek mindenféle kórokozótól, kártevőtől.
Az RHP fejlesztése során felhasznált szempontok gyakorlati
tapasztalatokon és laborvizsgálatokon alapulnak, de tartalmaznak
részeket az ISO rendszerből is, pl. a felszerelések kalibrálása.
A növények termesztési optimumához igazodva számos szabvány
került kidolgozásra pl. növényegészségügyi, fizikai és
kémiai vizsgálatokra alapozva. Az RHP ellenőrei – akik mind
felsőfokú kertészeti szakképesítéssel rendelkeznek - 8-12
hetenként minden RHP-tagot ellenőriznek.
Az RHP működésének főbb területei:
A minőségbiztosítási pecsét
kibocsátása, amit az az előállító kap meg, aki a megszabott
feltételeket maradéktalanul teljesítette.
Szaktanácsadás nyújtása az
RHP-hez csatlakozni vágyó cégek számára. Az RHP tagság
elnyerése után ez a szaktanácsadás folyamatos, ami komoly
segítséget nyújthat az előállítónak, hiszen az RHP
szakemberei a kertészeti és mezőgazdasági élet számos
résztvevőjével, valamint a hivatalos szervekkel tartják
folyamatosan a kapcsolatot, ami sokrétű és naprakész tudást
eredményez, amely hatékonyan és gyakorlati formában
kamatoztatható.
A kutatói munka során a közegek
és nyersanyagaik vizsgálata, termesztési kísérletek, valamint
új termékek bevezetés előtti tesztelése történik.
Az RHP pecsét jelenléte garantálja a termék kiváló
minőségét az előállítástól kezdve egészen a
felhasználásig. A független szervezet által végzett folyamatos
ellenőrzés az RHP pecsétjét a megbízhatóság, biztonság és
minőség garanciájává teszi.
A következő közegek kaphatják meg az RHP pecsétjét:
A minőségbiztosítási rendszer elemei:
Nyersanyag
előállítás során az összes komponenst vizsgálják,
gyommag-tartalom, termesztőedényes kísérletek,
fonálféreg-vizsgálat, nehézfém és radioaktív tartalom
szempontjából.
A tárolás és
szállítás során a legnagyobb a szennyeződésnek az esélye,
különösen ahol a nyersanyag ömlesztett formában van jelen pl.
kókuszrost, tőzeg. A szállító cégektől lekérik az előzőleg
szállított áru információit és szükség esetén kötelezik a
konténerek meghatározott szempontrendszer alapján történő
tisztítására.
A termesztőközeg
előállításának vizsgálata magába foglalja a termelés,
tárolás és keverés helyszínének vizsgálatát szigorú
higiéniai szempontokat alapul véve. Olyan nyersanyagok, amelyek
hatással lehetnek a termék minőségére, nem lehetnek jelen a
telepen.
A végtermék ellenőrzése során az
értékesített termékekből is mintát vesznek és azt kémiai,
fizikai vizsgálatoknak vetik alá, aminek eredményét a vevővel
is közlik.
Az RHP rendszer legfontosabb célja a termesztőközeg minőségét
fenyegető összes lehetséges veszély kizárása az előállítás
minél korábbi stádiumában, hogy ezáltal megelőzze a végtermék
átfogó vizsgálatának komoly költségeit. A nyersanyag, a
szállítási és tárolási körülmények, valamint az előállítás
folyamatának részletes vizsgálata minimálisra csökkenti a
végtermék vizsgálatának szükségességét. A rendszer külön
vizsgálja a terméket és az előállítás módját – ez utóbbit
az ISO szabványok segítségével. A tapasztalatok azt mutatják,
hogy a végtermékben felfedezett bármilyen szennyeződés forrása
könnyen kideríthető. Az RHP rendszer részét képező költségek
így a végtermék megbízhatóságának és az ezzel járó
csökkent vizsgálati költségeknek köszönhetően többszörösen
megtérül.
Az RHP tagságát összesen 38 nagy cég alkotja, Magyarországon
pedig többek közt az alábbi termékek rendelkeznek RHP
tanúsítással:
Dutchplantin
kókuszrost
Klasmann tőzeg
Ki használja a kókuszrostot?
A kókuszroston való termesztés térnyerése az elmúlt
esztendőben, jelentős mértékben növekedett a zöldség- és
dísznövénytermesztők körében is. A Holland kertészetek 60-70
%-a állt már át teljesen a kókuszrost-alapú termesztésre. Ezt
észre is lehet venni a virágbolti cserepes növényeknél.
A kókuszrostot a zöldségtermesztésben főként a:
paradicsom
paprika
uborka
a dísznövénytermesztésben pedig a:
Az ügyesebb zöldségkertészek már palántanevelésben is
ugyanazon rostot felhasználva cserepezték ki a fiatal növényeket
vagy rendelték meg a palántanevelőtől.
A téli palántanevelés során már jelentős különbséget
lehetett realizálni, ugyanis nem volt szükség a fiatal növények
sűrű tápoldatozására, mert jól tartotta a kijutatott
tápoldatot, ezáltal nem kellett folyamatosan lehűteni növényeket.
Megfigyeltünk egy gyorsabb begyökerezést már a palántanevelés
során, valamint folyamatosan magasabb hőmérsékletet lehetett
tartani a közegben, ami egy dinamikus növekedést eredményezett.
Sokkal „mokányabb” palántát lehetett nevelni a téli
fényszegényebb időszakban is.
Ezt követően a palántákat vagy rátették a kókuszrostra vagy
beleültették. Fontos megjegyezni, hogy a cserepes palánta közegét
nem szabad kiszárítani ültetés előtt, hanem nedvesen tartva
jobban csúszik ki ha beültetésre kerül a palánta.
Ugyanazon közeg használata fontos lehet, hogy ne szakadjon meg a
dinamikus növekedés.
A korai kiültetés esetén fontos, hogy a kiszárított közeget
könnyen újra lehetett nedvesíteni, mivel a kókuszrostnak
meglehetősen jó a kapillaritása. Mindezek figyelembe vételével
nem nyúltak meg a növények. A magasabb EC tartása fontos volt a
téli palántanevelésben, valamint az indító tápoldatozásban is.
A fényszegény időszakban a ritka, nagyobb adagú öntözéseket
tartotta mindenki szem előtt. A kicsepegtetett tápoldat mennyisége
növénytől, valamint termesztő edény típusától változhat. A
balkonládában közel azonos csepegtetési irányelvet lehetett
követni, mint a kőzetgyapotos termesztés esetén. A gyorsabb
növekedés mellett egy szerteágazóbb gyökérzet jelentős puffert
biztosított a növények számára. A kókusz nem marad túl nedves
köszönhetően a kedvező drénkapacitásának, így a fényszegény
időszakokban kevesebb gondot okoz a termesztés. A kókuszban
található szerves CEC komplexhez számos tápanyag kötődik, és
így nem mosódik ki könnyen – ezáltal 20-30%-os a műtrágya
megtakarítás. Ez a megtakarítás főként a nyári időszakban
realizálódik ugyanis a felhalmozódott sókoncentráció miatt
alacsonyabb EC megtartása mellett is sikeresen terem folyamatosan a
növény, valamint kevesebb a szerves közegben az elfolyó drén
mennyisége.
Fontos megjegyezni, hogy a könnyebb termesztés és
környezetbarát technológia egyre fontosabb lesz. Ezáltal ahogyan
a világon is folyamatosan növekszik a kókuszrost felhasználása
ugyanígy Magyarországon is fontos szerepet kap a gyökérrögzítő
közegek széles tárházában.
Hogyan használjuk a kókuszrostot?
A kereskedelmi forgalomban több
struktúrájú kókuszrost is kapható.
Általában a finomra vágott rostokat
használjuk, de van ún. chips is, ami az apró fél cm-es kis
kockáktól a 2-3 cm-es darabokig változhat osztályozás szerint.
A legtöbb gyártó műanyag fóliába
csomagolja a termékét. Préselt kockákban vagy ömlesztve árulják
többféle kiszerelésben.
A legjobban elterjedt méretek a
0,65kg-os (tégla) és az 5 kg-os (bála) préselt kockák. Ezeket
jobb kertészetekben megvásárolhatjuk.
Miután hazavittük, kicsomagoljuk és
egy tiszta vödörben benedvesítjük. A 0,65 kg-os kockához kb. 4-5
liter víz kell, így 7-8 liternyi ültetőközeget kapunk. A nagy, 5
kg-os kockát már inkább műanyag ládában kell nedvesíteni, mert
sokkal több víz kell hozzá.
Az áztatáshoz én esővizet
használok, így semmi gond nem lehet az ültetés után a
növényekkel.
A chips (darabos) kockákkal is hasonló
a teendő.
Paraméterek:
Kókuszrost
tégla
Kókuszrost
bála
Saját tapasztalatok:
Kb. 3 éve használok kókuszrostot a
rovaremésztő növényeim ültetéséhez. Azt tapasztaltam, hogy
egyáltalán nem rosszabb a tőzegnél, de vannak előnyösebb
tulajdonságai is.
Talán az első tapasztalatom az
volt, hogy sokkal könnyebb nedvesíteni, mint a tőzeget. A
kókusztéglák szívják magukba a vizet, nem kell nyomkodni a víz
alá, mint a száraz tőzeget.
Nincs semmilyen kellemetlen szaga,
nem dohos, valamennyire azért van egy kis jellegzetes illata, de
nem számottevő, amint megszívja magárt vízzel ez el is illan.
Nem tömörödik annyira, mint a
tőzeg, így jobban gyökeresednek a növények, jobb lesz a
vízháztartás, több levegőhöz jutnak a gyökerek.
Kevésbé algásodik a felszíne,
mint a tőzegnek, egyik ültetvényemen sem jelentek meg kocsonyás
algatelepek. (ez magvetéshez fontos információ!)
A tőzeglegyek nem szeretik (nálam
legalábbis nem volt egy sem) és a dugványok is nagyobb számmal
meggyökeresedtek.
Hátrányát én nem nagyon tudok
mondani.
Melyik növényhez hogyan használom:
Nepenthes (kancsóka)
Drosera (harmatfű)
Sarracenia (kürtvirág)
80% kókuszrost
20% natur tőzeg
Pinguicula (hízóka)
80% kókuszrost
20% natur tőzeg
Egyéb szobanövények:
60% normál
virágföld
30% kókuszrost
10% kertészeti
perlit
Igaz, hogy a boltokban még mindig
kapni hagyományos tőzeget, de ideje megbarátkozni a kókuszrosttal
is, mint ültetőközeggel, mert egyre kevesebbet fogan kitermelni
belőle. Ha a nagyok átállnak az új anyagra, akkor a mi
növényeinknek sem lesz rossz. Persze az új mindig szokatlan, de ha
a kereskedelem is jobban foglalkozik a kókuszrosttal, nem lesz
probléma beszerezni.
Források:
Wikipedia
Kert
Varázs Magazin
Pro-Horto
Kft. honlapja
SoilTeck
(Sri Lanka)
Greener
Pasture (Sri Lanka)
|